Szar portréval előválasztást nyerni?

Szar portréval előválasztást nehéz nyerni. Tinderen is balra leszel húzva. És oh Istenem, hogy hány jelöltnek volt borzalmas portréja. Nem hiszem, komolyan nem látják?

Nagyon sok választópolgárnak ez a portréfotó az első kapcsolódási pontja az adott jelöltel és sajnos sok választó  agyában olyan folyamatok zajlanak le, mint a termékeknél, ha nem vonzó, továbblép. (innen is jelzem, hogy egy politikus nem termék, de ha úgy tálalják, az emberek úgy is fognak tekinteni rá.)

De, hogy tovább lép-e, csak részben igaz, hiszen, ha van mögötte egy ismert logó, akkor megúszhatják a rossz vizuális kivitelezést, így volt ez Komlón is 2014-ben az önkormányzati választáson a fidesz tagjainál is. A portré még rendben volt, de annak a körbevágása/maszkolása olyan “zs” kategóriát képviselt, hogy napokig cringeltem rajta. Mindegy, nyertek, megvolt a hátterük, bejáratott nevek. Nem is ez a lényeg…

Egy jól sikerült portréfotónak nem csak az a lényege, hogy leképezze a valóságot az adott személyről, hanem tudjon többet is annál. Lássunk az arc mögé, lássunk picit a fényképen szereplő ember lelkébe. Jó példa erre, amikor spontán fotó készül rólunk és egy barátunk úgy reagál rá, hogy: „igen, ez nagyon te vagy”! Na és pont ez az ami alapvetően cél, hogy azon a fotón MI legyünk!

Ami nekem problémám ezekkel a portrékkal, amiket láthattunk az előválasztás során, hogy nagy része csak annyi motivációval készült, hogy legyen valami ami meg lehet osztani. Viszont nézzük meg azokat a példákat, akik miatt ez a bejegyzés létrejött.

Elsőnek Keresztes Lórándot hoztam, mivel az ő képét láttam a legtöbbször, mert abban a körzetben indul, ahol én is élek. Javítsuk ki ezt a képet! Több megoldás is lehet. Az látszik, hogy dél, vagy ahhoz nagyon közel vagyunk, ez sose előnyös, ti se akkor fotózzatok. Amit én próbáltam volna, hogy beviszem az árnyékba, hisz látszik a képen, hogy a háttérben van, és a nap fényét egy jó derítőlappal visszaverjük az arcára. Ezzel a megoldással azt is elérhettük volna, hogy a háttérben a dzsámi és a tv torony legyen amik Pécs jelképei. Bumm, máris eladhatóbb lett. Ami viszont ennél is bosszantóbb, hogy ezt a képet használták homogén háttéren is, vagyis itt körbevágták a személyt és rátették sima háttérre, ami nagyon természetellenesnek hatott. Non-verbális kommunikáció szempontjából a póz se a legelőnyösebb. Ez amúgy tipikusan az a szituáció amikor nagyon sok jó képet kell csinálni, hogy megtaláljuk az IGAZIT! De, ha már amatőr fotót csinálink, akkor publikálás előtt kérdezzük körbe a környezetet, hogy jó-e így, vagy mégj jobb, hívni kell fotóst!

Következő áldozatunk Alpár György, Baranya 04-ből. Ezt a képet fotós csinálta, de valahol elveszett a lelkesedés a processing során VAGY a nyerset küldte el véletlenül. Számomra nagyon élettelen ez a világítás és, ha letakarom a portréalany száját, akkor a szemén látszik, hogy ez nem igazi mosoly, nem sikerült megnevetettni, vagy mosolyogtatni a modellt. Kérdés: cél az, hogy egy politikus mosolyogjon a plakáton? Szerintem nem, viszont az üzenetének a hitelességét a fotójának alá kell támasztania!

Következő alanyunkhoz messzebb kell utaznunk, méghozzá BAZ megye 01-es választókerületébe. Ezt a fotót nem kell elemezni. A nem szakavatottak is látják a problémákat. Na, de azért megpróbálom: szemből jön a fény, ezáltal lapos a világítás ami maitt jellegtelen direkt fény van a modell arcán. Ebből kifolyólag még a szemüveg is vet egy árnyékot, bár a direkt világítás miatt nem olyan nagyot. (igazi fotós világítással ilyen árnyék sincs). Nagyon szűk a képkivágás, ez megnehezíti, hogy plakátokon ízlésesen el lehessen helyezni a képet. És van az egésznek egy nikotinsárgás beütése. Ez egy egyszerű telefonos kép az iroda falánál. Ez nem amatőr kép, ez hozzá nem értő kép.

Az én utolsó jelöltem pedig Hornyák Evelin, szintén BAZ megyéből. Ez a kép azért fáj, mert Evelin kommunikációja során használt jó képet, de túlnyomó többségben mégis ezt használta. Ambivalens, mert az arckifejezés rendben van, talán spontánnak is lehetne nevezni. Viszont, a fény lapos és jellegtelen az utómunka során pedig Evelin bőrének struktúráltsága teljesen elveszett, a haja az abszolút besült feketébe. ez szerintem egy szabadtéri telefonos fotó körbevágva. És, mint mondtam, volt ennél jobb képe Evelinnek, kár érte.

És, hogy mi a tanulság? Figyeljetek a jó képekre, ha nyilvános kommunikációt folytattok, legyen az üzleti, politikai, de én azt mondom, hogy a magánszférában is. Azért is figyeljetek rá, mert mindig lesz egy őrült, aki ezt nézi és majd szóvá teszi. 😜 De komolyra véve a szót, ennyire nem lehet és nem is kell kapkodni. Valószínüleg egyik jelölt se aznap tudta meg, hogy indulni fog.

Hajrá és sok jó képet mindenkinek!

Hasznosnak találtad? Mutasd meg másoknak is!

Share on Facebook