Az öltözködés a fotós névjegye

öltönyök

Van egy téma ami mellett nehéz szó nélkül elmenni és amiről már sok-sok meghatározó személyiség kardoskodott és ez nem más, mint az öltözködés. Mint fotós rengeteg rendezvényen veszek részt, legyen az céges buli, szalagavató vagy esküvő. Sajnos a látvány ami a férfiak, srácok öltözködését illeti, lehangoló és kiábrándító.

De, miért beszélek erről, mint fotós? Ha a fényképész szerepemre gondolok, akkor azért, mert folyamatosan szem előtt vagyok, hiába gondolom azt, hogy a fényképező takar, valójában egy esküvőn a pár mellett engem látnak a legtöbben és akarva-akaratlanul is megy az értékelés. Sok fotóssal ellentétben én nem engedhetem meg már magammal szemben sem, hogy játszós ruhába érkezzek, a dress-code rám kiemelten vonatkozik. Sokszor öltöztem túl a násznépet, de ezért maximum egy dicséret és egy elismerés járt. 

A másik ok amiért erről beszélek, és ez most a vendégeknek szól, hogy a képeken te leszel rajta és, ha te aznap áldoztál a stílus bakik oltárán, akkor nagyon kellemetlen lesz magad viszontlátni a képeken. Kerüld el, az elkerülhető hibákat.

Épp ezért ÉN IS elhoztam öt olyan tanácsot, amit ha betartasz, tuti nem fogsz hibázni a megjelenéseddel és egy üde színfoltja lehetsz a rendezvénynek legyél akár vendég, akár fényképész. 

Miért fontos az öltözködés és mit néz meg mindenki?

A cipődet. A cipő a férfi egyik névjegye. Jól kell választanod fazont, lényeg, hogy megmaradj önmagadnak, a jobbik önmagadnak aki igényes a cipőjére, mert a cipőnek mindig patyolatnak kell lennie, ha fénylő bőr, akkor a cipő orrában a saját tükörképedet kell látnod. Nincs kegyelem ebben a kérdésben. És mivel a rendezvényeken való megjelenésről beszélünk nyugodtan merem ajánlani a Chealsea Boot-t, az oxford-t, de a mokaszin is nagy kedvenc, egyikkel se lehet hibázni, csak tudd viselni. De mindez hiába van, ha rosszul választasz zoknit

Jó tanács: vedd meg az összes magasszárú, lábközépig érő fekete zoknit, mert egy zokni vagy takar valamit, vagy egyáltalán nem látszik. De könyörgöm, az a zokni nem fehér, véletlenül se húzd fel a fekete bőrcipődhöz és a fekete öltönynadrághoz a fehér zoknidat. Sőt, a fehér zoknidat most dobd is ki. Szívesen. (megörtént események alapján…)

Másik baki ami szembejött velem egy rendezvényen amikor fotós kollégán egyszerre volt bőr öv és nadrágtartó. Miért? Mindkettő egy célt szolgál, nem kell halmozni őket, azon kívül, hogy felesleges még bugyután is néz ki. Ne ezért legyél téma.

Ing. Kedves fotósok, videósok és mindenki a világon. Én vagyok az n+1-dik ember aki mondja, de kimondom akkor is. Az ing nem rövidujjú, hacsak nem vagy biztonsági őr, de még akkor sem, mekibe, mint uniformis… ennyi.

öltöny
Inkább erre hasonlítsunk.
forrás: the lazy artist – pexels.com

A Dress code követése. Legfontosabb szabály, rengeteg fotós jelenik meg az esküvőn, szalagavatón pólóban, farmerben, sportcipőben. Egy biztos, egyik rendezvényen sem az unter-casual a dress code. Mindig maradjunk a  business-formal, business-casual vonalon, ha csak a dress code vagy a házigazda máshogy nem rendelkezik. 

dress code az öltözködés alapja
forrás: cateringonthemove.au

De nézhetsz ki akárhogy, a legfontosabb dolog amit magadra vehetsz és fel is kell venned, az a jellem, a jó modor, az lesz az igazi stílus, maga az ember a stílus, az ahogy beszélsz másokkal, ahogy sétálsz, ahogy kezet fogsz, ahogy pároddal, barátaiddal bánsz, az az igazi non plus ultra.

Visszatérve az esküvőkre, én úgy csinálom, hogy minden esküvőre több váltóinget is viszek, hisz nyáron ez kivédhetetlen, annyi időt pedig mindig lehet találni, hogy az inget áthúzzuk és arról legyünk felismerhetőek, hogy milyen jól nézünk ki, (amellett, hogy jó képeket adunk a párnak) mintsem arról emlékezzenek ránk, hogy “a fotós aki nem tudta hová érkezett”. Tudom, tudom, nehéz, sok a cucc, izzadunk, rohangálunk, de bele kell férjen. A szakmánk méltósága múlik azon, hogy mikor hogyan képviseljük, hisz már nem kell hivatalosan papír a tevékenységhez, de bizonyítanunk kell, hogy ez nem csak kattingatás.

A témában érdemes olvasgatni, magunkba szívni, ajánlom Bihari Ádám oldalát és könyvét!

Hasznosnak találtad? Mutasd meg másoknak is!

Share on Facebook