Mitől lesz jó egy esküvői fotó?

esküvői fotós

Ez a kérdés már régóta foglalkoztat engem, mert, ha rájövök a hozzávalókra, úgy tudom növelni annak a produktumnak az értékét melyet adok, ez lenne az én személyes aranytojást tojó tyúkom. A címben feltett kérdésre több komponensű, egyik nyilván maga a fotós személye és kvalitásai. Ez a képlet azon eleme amiért teljes mértékben én felelek, én formálom és most nem erről lesz szó. Amiről most beszélni fogunk, az a hozott anyag intézménye. Rettenetesen utálom ezt a szót, légyszi keresünk erre egy másikat.

A továbbiakban a legfontosabb elemeket szedem sorba amik növelni fogják az esküvői fotók reputációját mind ügyfél mind pedig fotós oldalról.

unnamed 27 pécs fotós

Helyszín

Ez az egyik legfontosabb elem. ha patika helyszínen tartjátok a lagzit és utólag nézik mások a képeket, szinte azonnal felmerül a kérdés, hogy “uhh, de szép, hol voltatok?” Nem feltétlenül az exkluzív helyszínekre gondolok messze valamelyik tengerparton vagy az alpokban. Vannak olyan komponensek amikre, ha figyelsz, akkor egy átlagos rendezvényház is nagyon patentül fog mutatni a képeken. Egyik ilyen, hogy ha tágas, világos terekből áll a helyszín. Nincs rosszabb, mikor a tömeg és a szűkösség érzése még a képekre is rátelepszik. Ha nincs elég hely az a fotós dolgát is megnehezíti és rámehet a minőségre amellett, hogy a vendégeket is frusztrálja. Legyen mindig elég tér, mert ha kielégítő a mozgástartomány akkor a legkülönfélébb módokon lehet befotózni a táncoló, bulizó vendégeket és ezekért a képekért később mindenki hálás lesz.

Vendégek és hangulat

Hiába a legszebb hely, ha mindenki az asztalnál ül, akkor nincs igazán mit fotózni sajnos. Fontos, hogy a zenekar/dj vagy a ceremóniamester fenntartsa a hangulatot, mert ha valamit be lehet látványosan mutatni a képeken akkor az az, ahogyan éreztétek magatokat, amekkorát buliztatok. Ti ismeritek legjobban a a saját vendégeiteket, mérjétek fel, hogy mire lehet szükség ahhoz, hogy ne legyenek a székhez szögelve és hadd szóljon.  

SPG 7245 1 pécs fotós
unnamed 14 1 pécs fotós

Ruhák

Ruha teszi az embert, akkor is, ha ezzel sokan nem értenek egyet. Kiábrándító tud lenni, ha egy vendég, vagy szolgáltató nem tesz eleget az íratlan dress code-nak és rontja az összképet. Mit tehettek ellene? Ne legyen a dress code íratlan, tegyétek bele a meghívóba az öltözködési normát, nem a Királynő temetéséről van szó, szóval lehet nagyon lazán elképesztően jó szetteket összerakni, de a rövidujju inget hagyja otthon mindenki, sőt akinek van otthon ilyen ingje az dobja ki.

SPG 4166 1 pécs fotós
SPG 4273 1 1 pécs fotós

Esküvős kiegészítők

Sok apróság, hatalmas hatásfok. Aki követi a nemzetközi esküvői fotós platformokat, mint a mywed, az tudja, hogy a legnépszerűbb dokumentarista fotók azok mind nüansznyi dolgokon múlik. Egyik nagyon hatásvadász kiegészítő a konfetti/rízs/rózsaszirom/buborék melyet a szertartás után a párra szórnak a vendégek. Ha erre van mód, mindenképp iktassátok bele a menetrendbe, megéri.

unnamed 26 pécs fotós

Fényfüzérek, az összes fényfüzér is kevés a világon, legalábbis én nagyon szeretem, ha van. Ezt fogja is ajánlani a dekoros, ne spóroljatok rajta, tegyétek fel ahová tudjátok, ne csak a főasztal mögé, ott nem érvényesül annyira, legyen elérhető a tánctér közelében, mert akkor szépen lehet bekomponálni a felvételbe. És ha már fények, csillagszóró. Minél több a vendég annál látványosabb lesz egy csillagszóró folyosó.

unnamed 17 1 pécs fotós

Biztos láttál már szárazjeget esküvőkön. Ez nagyon hatásos tud lenni, bármilyen helyszínt fel lehet vele dobni, érdemes a zenekarral vagy a DJ-vel értekezni róla, sok DJ saját eszköztárában is megtalálható. 

SPG 1600 1 pécs fotós

A zenekar/DJ fényei

Ez nagyon fontos pont és szerencsére a legtöbb helyen nagyon jó eszközökkel találkozok. Egy jó világítási setup érdemben hozzájárul ahhoz, hogy a buliképek minősége is maxon pörögjön. Amikor konzultáltok a zenésszel, mindig beszéljetek a fény technikáról, sarkalatos pontja lehet az esküvőtöknek.

Miket kerüljetek?

Sok minden van ami segíti a fotós munkáját, de sajnos vannak olyan visszatérő elemek, amik viszont kontraproduktívak. Az egyik ilyen egy-két DJ által használt lézer, sok apró kis pöttyel ami lehetőleg az emberek arcára irányul és majdnem minden fotón rajta van. Kedves DJ, nem jó ez, nem ad semmit hozzá a hangulathoz, ellenben a képeket is tönkre teszi és egyébként is 15 éve nem divat, ne használjátok. 

Füstgép, szárazjég helyett. Míg a szárazjég egy hálás komponens, addig a füstgép, amit általában szeretnek túlzásba vinni sajnos visszájára is elsülhet, mert a szép esküvős tánctérből hamar egy füstös kocsma hangulatát kapjuk vissza. A füstgép gyakorlati haszna nagyon rövid ideig tart, míg a szárazjég sokáig és konzisztensen fejti ki a hatását.

Váratlan események, de nem az olyan vis major szituációkra gondolok amikről senki nem tud, hanem azokra ami például meglepetés a pár részére, de nem jelzik a fotósnak, hogy ekkor és ekkor valami történni fog. Nagyon fontos, hogy ezekről naprakész információink legyenek, mert ezért vagyunk ott és mi szeretnénk maximumot nyújtani. 

Szerintetek kihagytam valamit? Mivel lehet még feldobni az esküvői fotókat?

Esküvői fotóst keresel? Nézd meg az oldalam és konzultáljunk.

Hasznosnak találtad? Mutasd meg másoknak is!

Share on Facebook